Vad kostar coaching generellt och vad påverkar priset?

Att få ett snabbt och enkelt svar på vad personlig coaching kostar kan vara utmanande. Du kanske till och med Googlade “Vad kostar coaching?” och hamnade här av just den anledningen.

Här nedanför hoppas jag kunna ge dig en tydligare bild som förhoppningsvis ger svar på många frågor kring prissättning och hur du kan tänka för att få ut maximalt av din coachning och den tid du investerar i dig själv.


Varför är det svårt att hitta ett exakt pris på coaching?

Varför det kan vara svårt att få en klar bild av vad coaching kostar beror i huvudsak på tre olika anledningar:

  1. Coaching anpassas ofta efter dig och ditt personliga behov och det kan därför vara svårt att få ett pris innan du har varit i kontakt med coachen i fråga.

  2. Många företag har inte information om pris på sin hemsida.

  3. Priset variera kraftigt mellan olika coacher och företag. Du har säkert sett priser från så lågt som 500 kr timmen till långt över 2500 kr timmen.

Det är helt enkelt inte så lätt att googla och få fram ett exakt pris för det du söker och just du har behov av. I många fall lyckas du inte ens få fram ett indikativt pris trots att du verkligen lagt ner tid.

Hur prissätts coaching?

Låt oss dyka lite djupare i ämnet och titta på hur coaching oftast prissätts, vad som kan påverka priset upp eller ner och hur du kan tänka när du väljer coach. Med det hoppas jag att du ska få bättre förutsättningar att göra ett val som passar dig och att den relativt stora investering du gör i dig själv blir värdefull både på kort och lång sikt.

Vanliga prismodeller

Per samtal: Du som klienten betalar styckvis för varje samtal. Maximal flexibilitet men oftast det dyraste alternativet.

Paketpris: Du betalar för ett antal samtal vid ett och samma tillfälle och bokar sedan dessa när det passar dig och coachen har lediga tider. Flexibelt och ger vanligtvis ett lite längre pris per samtal.

Abonnemang: Du betalar en fast månadskostnad för en coaching-tjänst. T ex ett visst antal timmar i månaden, tillgång till onlinematerial eller andra resurser.

Varför skiljer priserna mellan olika coacher?

Det finns många olika faktorer som kan påverka ett pris. Här går vi igenom några olika som är relevanta för just coaching:

Coachens erfarenhet och specialisering

Mer erfarna coacher, de med en särskild nisch eller en specialisering tenderar att ta ett högre pris. Om en coach är certifierad eller inte samt på vilken nivå certifieringen skett och via vilken organisation är också något som ofta påverkar priset.

Ekonomiskt värde av resultatet

Beroende på vad målet med coachingen är varierar ofta den potentiella ekonomiska vinsten.

Är du ett företag som vill stötta och utveckla en chef och att företaget ser att resultatet av den individens utveckling har potential att påverka företagets resultat positivt brukar det avspegla sig i priset coachen tar.

Är målet av mer privat karaktär, så som att skapa struktur och mindre stress i vardagen, att vara mer närvarande med sin partner eller bygga upp sin självkänsla? Då brukar målet inte vara den direkta ekonomiska vinsten av en förändring, utan vara mer fokuserat på individens välmående och personliga framsteg.

Du som kund kan här med fördel själv reflektera över vad det skulle vara värt för dig personligen om en viss förändring genomförs i livet eller om coachingen t ex resulterar i att du presterar bättre på jobbet och blir befordrad, får mer spännade uppgifter eller känner dig starkare som ledare.

Hur coachingen genomförs

Möjligheten att ha coachsamtal online har utvecklats oerhört de senaste åren och nu blivit ett etablerat och populärt alternativ, av goda anledningar.

Då online ofta innebär lägre kostnader för coachen brukar det resultera i prisvärda tjänster för dig som kund.

Många kunder föredrar dessutom online framför att träffas hos coachen då det spar tid och öppnar upp för att välja en coach i en stad eller till och med ett land du själv inte bor i. Du som kund kan också sitta på ett ställe som passar dig, vilket ofta underlätta planeringen i ett ofta redan fullt schema och hektiskt liv.

Andra föredrar att träffa coachen personligen. Antingen har coachen en plats denne hyr och där tar emot för samtal, alternativt åker coachen ut till din arbetsplats och tar samtalet där. Det här innebär av naturliga skäl en högre kostnad för coachen vilket också brukar avspeglas i priset.

Båda tillvägagångssätten har sina för- och nackdelar och det är högst individuellt vad du som kund föredrar och vad som är lättast att planera in. Båda sätten ger bra förutsättningar för goda resultat.

Faktorer som ofta driver upp priset:

  • Coachens bakgrund och generella kompetens.

  • Certifiering via större internationell organisation så som ICF eller ICC.

  • Coachens möjlighet till flexibilitet.

  • Fokus på företagskunder.

  • Egen mottagning.

Faktorer som kan innebära ett lägre pris:

  • Mindre erfaren coach.

  • Saknar dokumenterad utbildning eller certifiering.

  • Coachen coachar på fritiden.

  • Möjlighet till samtal online.

  • Fokus på privatkunder.